Branżowa szkoła I stopnia – kucharz
Dziś odwiedziliśmy „Mafii Sushi” w Krotoszynie p. Dawida Kaczmarka, gdzie praktykę zawodową odbywa nasz uczeń kształcący się w zawodzie kucharz.
Naszego ucznia zastaliśmy podczas przyrządzania sałatki z łososiem pod nadzorem szefa kuchni. W kuchni serwującej sushi dominuje kolor, a serwowane potrawy wzbudzają zachwyt. Czuć pasję tworzenia i miłość do gotowania. W pracy kucharza najistotniejszy jest zmysł smaku i węchu oraz zmysł estetyczny i poczucie elegancji – tego wszystkiego z pewnością nasz uczeń doświadcza.
Kucharz to osoba, która przyrządza różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a nawet ciasta i desery. Często bywa tak, że to nie lokal, ale konkretny kucharz przyciąga klientów.
Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne.
Kucharz pracujący na stanowisku szefa kuchni kieruje zespołem ludzi pracujących w kuchni. Jego zadaniem jest zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw.
Kucharz może być zatrudniony w restauracjach, hotelach, barach. Wraz z rozwojem usług gastronomicznych wielu kucharzy trafia do zajęć związanych z cateringiem. Jako szef kuchni kucharz może być odpowiedzialny za zespół pracowników i większy nacisk położyć na zarządzanie.